söndag 24 april 2011

Komunal upphandlingsavtal. Bra eller utnyttjning av kommunen?!

Fått till mig den senaste månaden:

"Vilket billig skitdator som helst skulle fixa det, kommunens upphandlade gör det dock inte."


"Hade vi fått köpa leksaker i Ullared hade det gått på några tusen. Nu måste vi handla av en speciell och den är jättedyr, vi har inte råd."


"Ville handla mat till klassutflykten på Willys...kommunen har avtal med Maxi...ja då hade vi inte råd med utflykten"


AHHHH!!! Varför är vi insnöade i en byråkrati i Sverige som inte tycks gå att komma ur? Offentligt upphandlade avtal är bra...ja.. i många fall...men långt ifrån alltid. En upphandling är idag så pass dyr att gå med i för företag att det blir samma som "vinner" upphandlingen gång på gång på gång.
Det tycks inte finnas någon konkurrens eller syn på prisklasser när det gäller mkt av avtalen och upphandlingen.
Min syn är att kommunen utnyttjas i många avtal. Som kommun får du aldrig ett erbjudande i form av rabatt utan fullt pris med påslag direkt...är känslan.

Syfte med upphandling är bl.a. offentlig konkurrens, större volymer ger köpkraftighet, priseffektivisering, missgynnar korruption etc. Dock ser dagens avtal ut att vara precis av motsatta verkan...det blir ingen konkurrens, volymerna är stora men priserna (och kvalitén) oeffektiva i jämförelse och korruptionen eller sk. svågerpolitiken... ja den tycks frodas värre än mina tomatplantor (och de har ändå tagit sig en bit)

Ta den ordagranta texten med en nypa salt...snabba tankar... dock har jag börjat ifrågasätta kommunens sätt att upphandla och skriva avtal!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar