måndag 22 augusti 2011

Släpp skoldatorerna fria!

Äntligen har kommunen kommit underfull med att den samlade it-samordningen kanske inte är det bästa för kommunen! Jag har varit lite i gasen i detta så att jag skrev ihop en motion som jag tänkte jag skulle lämna in. Nu visar det sig att tankarna är igång och förändringens vind redan blåser. Dvs. motionen är besvarad!

...och skulle det visa sig att förändringens vind är seg...ja då lämnar jag in den!



Släpp elevdatorerna fria!

En Rektor (inom Karlskrona kommun) som behöver datorer till sina elever måste idag hyra dem av kommunens IT-enhet, med allt i vad det innebär i administration, underhåll etc.

Dagens system är tänkt att skapa trygghet och god funktion för kommunens skolor, men innebär istället stora problem med att det som kan levereras inte är vad skolan behöver. Datorerna blir inte minst dyra att köpa in, underhålla och tillslut skrota.

I skolans värld måste utbildningens mål/syfte styra behovet av IT-stöd. Det får inte vara som idag att kommunens IT-enhet styr förutsättningarna för våra utbildningar. Vilket tyvärr inneburit att eleverna är ”uppkopplade” på fritiden, men i stora stycken ”nedkopplade” när de är på sin arbetsplats (skolan).

I våra skolor skall nu all information nås via Internet. Den nya Skolportalen finns i ”molnet” och det finns inte längre behov av IT-skolsystem som förvaltas av en kommunal IT-enhet (skall inte förväxlas med skolans administration som jobbar i helt andra kommunövergripande system). En elevdator behöver inte ha tillgång till de administrativa nätverk/program som övriga kommunanställda behöver. Därför behöver elevdatorerna släppas fria.

Låt skolan sköta elevdatorerna själva. Elevdatorerna behöver inte det överutbud som IT-enheten idag erbjuder och är bundna till. Dessutom ska och kan elever använda vilken dator som helst (hemdator, biblioteksdator) för att kunna ta del av behövlig information. Vilket redan sker idag då datorer är en naturlig del av vår vardag. För att komma åt skolportalen behövs en internetuppkoppling vilket är det primära i flertalet av elevdatorerna undantaget vissa specialutbildningar. Dock sätter kommunens gemensamma It-samordning käppar i hjulet för skolan att utveckla sin datorvärld.

Därför: Tillsätt en oberoende utredning som föreslår hur elevdatorer ska kunna släppas fria från kommunens gemensamma It-samordning. Släpp skoldatorerna fria! IT-enheten har nog att göra ändå!

Karlskrona den 18 augusti 2011

Anna Ekström Folkpartiet Utbildningsnämnden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar