måndag 13 september 2010

Frågor om jämställdhet från Fredrika-Bremen institutet

Fått och svarat på dessa frågor från Fredrika-Bremen institutet. Som vanligt är det mkt att skriva och liten tid. Dock, bättre att svara kort, snabbt än att inte svara alls!


1. Vilka två till tre jämställdhetssatsningar är viktigast för dig som kandidat den kommande mandatperioden?

-Föräldraledigheten! Att det är möjligt för oss småbarnsfamiljer att faktiskt dela på föräldraskapet. Inte minst för egenföretagare där det idag är helt omöjigt! Till detta behövs inte en lagstiftning eller bröstpump utan helt enkelt en politik som gör det möjligt för oss föräldrar att vara lediga oavsett vilket kön eller anställningsform vi har.

-Invandrarkvinnors tillgång till arbetsmarknaden ska inte behöva ta åtta år! Nyanlända män kommer snabbare in på arbetsmarknaden än kvinnorna. Sverige kan bättre! Med Nyamko Sabuni och Folkpartiets integrationspolitik kommer integrationen nu att för en gång skull funka. Två år är målet!


2. Nämner du jämställdhet i dina personliga presentationer som kandidat på nätet eller i broschyrer?

Indirekt genom att jag skriver om att ingen ska diskrimineras pga. kön, ålder, ursprung etc.


3. Tycker du att vi behöver en jämställdhetsminister?

Ja, jag tycker Nyamko har gjort ett bra jobb, inte minst i det att hon brinner för jämställdheten och ger frågorna en tyngd.


4. På vilket sätt kan du som politiker bidra till att föräldrar delar lika på föräldraledigheten?

Genom att se till att "lika lön för lika arbete" fortsätter att ta mark. Att skapa förutsättningar för egenföretagare att vara föräldralediga!


5. Hur ser du på kvotering inom näringslivet?

Flackar. Har varit för då jag tyckte att kvinnor inte fått chansen till att samla på sig erfarenheten och därmed behövde få den... men är inte lika övertygad idag längre om att kvotering är den rätta vägen att ta. Kvinnor vinner mer och mer mark. Idag är frågan också bredare än enbart kvotering. t.ex. varför en kvinnlig chef inte jobbar med andra kvinnor utan anställer män etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar