torsdag 29 november 2012

Inskränk inte valbarheten

Debattartikel sänd till BLT/Sydöstran, Sydsvenskan, Kyrkans Tidning, Dagen och andra media i Sydsverige och rikstäckande kyrkliga tidningar




Inskränk inte valbarheten!

Stiftsfullmäktige i Lunds Stift (Skåne Blekinge) hotar att bli enformigt och enfaldigt efter kyrkovalet nästa år! S och C har i stiftstyrelsen röstat för att ta bort möjligheten att ha en valsedel med kandidater från hela stiftet. Detta tycker vi i FiSK (Fria liberaler i Svenska Kyrkan) är fel! Förslaget röstades ner med Biskopens utslagsröst, nu är det upp till Stiftsfullmäktige att ta beslutet.

Den 30 nov träffas stiftsfullmäktige för att besluta om denna ”inskränkta valbarheten”. Det innebär att varje nomineringsgrupp i kyrkovalet behöver ha en valsedel till stiftsfullmäktige för varje valkrets i stället för en valsedel för hela stiftet. Förslaget är orättvist eftersom det innebär sämre möjligheter för främst de mindre nomineringsgrupperna i kyrkopolitiken.

Tänk om en nomineringsgrupp vill driva barn- och ungdomsfrågor i stiftet och har en mycket bra ungdomsledare i en församling. Med det förslag som ligger hos stiftsfullmäktige måste han eller hon bli invald i sin valkrets (oftast kontrakt). Men eftersom nomineringsgruppen är liten är det inte säkert att gruppen får mandat i just den valkrets där den här duktiga personen bor. Förslaget försvårar alltså för nomineringsgrupper att driva sina hjärtefrågor och i det här fallet förstärka Svenska kyrkans barn- och ungdomsarbete i vårt stift.

Vi i FiSK tror att goda exempel bör spridas i stiftet och då behöver man kunna få de bästa krafterna valda till stiftsfullmäktige. Därför kan vi inte införa inskränkt valbarhet i vårt stift. Det kan även gälla det diakonala arbetet med att minska ensamheten bland äldre eller stödja familjer i svåra livssituationer.

Vi vill att nomineringsgrupper även i fortsättningen ska kunna komponera ihop valsedlar som visar på bredden i Svenska kyrkan. Kandidater från olika typer av församlingar, personer med olika specialintressen, med olika bakgrund och åldrar ska kunna stå på en och samma lista för hela stiftet.
Ytterligare en nackdel med inskränkt valbarhet är att den i praktiken kvoterar in äldre, väletablerade män i övre medelåldern i stiftsfullmäktige. Och tro mig, de finns redan där.

Nej! Minska inte valbarheten, speciellt inte i kyrkovalet. Vi måste öka förutsättningarna att ställa upp i valet.

Anna Ekström
FiSK - Fria liberaler i Svenska Kyrkan
 

tisdag 27 november 2012

Ja till skolavslutningar i kyrkan


Gått och väntat på det! Och ja, tack Björklund!

Ja till skolavslutning i kyrkan 

Det rasar en debatt om skolavslutningar i kyrkan.

Det är en fin tradition i Sverige att många skolor firar sina avslutningar just i kyrkan. På många ställen går denna tradition generationer tillbaka i tiden. Detta är en del av vårt kulturarv.

En del debattörer verkar tycka att det är okej att vara i kyrkan om man inte ägnar sig åt religion. Men det är naturligtvis omöjligt. Kyrkan är inte vilken klubblokal som helst. Men när skolan går till kyrkan måste ceremonin utformas så att alla känner sig välkomna.

Det borde vara självklart att man på en skolavslutning i kyrkan kan sjunga psalmer. Prästen kan berätta om varför julen firas, till exempel genom att läsa ur julevangeliet och reflektera över det.  

När allt kommer omkring är julen en religiös högtid. Vi omger oss av religiösa symboler i juletid; julstjärnan i fönstret i klassrummet är en symbol för Betlehems stjärna. Den bör inte heller förbjudas.

Finns det några begränsningar? Ja, gränsen går där man förutsätter att eleverna ska delta i en trosbekännelse eller en kollektiv bön. Men som ärkebiskopen sade i morse i ett tv-samtal med mig; kyrkan har en lång historia av att möta människor med olika inställning. De har inget intresse av att tvinga på människor en tro.

Den förra diskrimineringsombudsmannen kritiserade skolavslutningar i kyrkan därför att sådana skulle kunna vara kränkande för invandrare med en annan religion. Jag tror detta resonemang är helt fel tänkt.  Jag möter sällan invandrare som kräver att vi i vårt land ska avskaffa våra traditioner för att visa tolerans. Många invandrare är tvärtom förvånade över att vi i Sverige är så dåliga på att vårda våra traditioner.

På många orter i vårt land är skolavslutning i kyrkan en uppskattad ceremoni. Självfallet ska den traditionen få leva vidare.

Liberala hälsningar,

Jan Björklund   

söndag 25 november 2012

Julavslutningar i religiös lokal



Vägrar få en "julavslutnings" - debatt.

Det är förutsägbart och tråkigt! Skolverket är helt tydliga.

En religiös lokal får användas om det inte förekommer trosbekännelse, bön, välsignelse.

Reglerna är tydliga. Inga problem och upp till rektorer/skolledare själva.


Kom på ngt nytt att debattera i dec och maj!!



Följ mig tydligast på Facebook

lördag 17 november 2012

Fp för sydostlänken!

Efter ett infrastukturmöte i Alvesta i slutet av oktober har det uttalats än det ena och än det andra kring Folkpartiet Blekinge och vår inställning till Sydostlänken.

Då jag själv inte kunde vara med i Alvesta har jag hört mig för hos berörda. Min ersättare Bo Löfgren svarar såhär på kritiken att han skulle ha kritiserat sydoslänken:

"Av vad jag tidigare skrivit trodde jag att du insåg att jag aldrig uttalat att sydostlänken inte behövs. Vad jag har frågat och begärt svar på är vad näringslivet gör intill dess sydostlänken är en verklighet! En förbindelse som vi här talar om är inte bara en förbindelse för Volvo och Ikea utan ska också vara en nationell sådan. Det räcker inte heller med att godset kommer till kaj. Det måste sedan finnas en infrastruktur som tar godset vidare till de noder i transportsystemen som är befintliga eller under byggnad/etablering. Här är EU:s transportpolitik vägledande.

Jag anser  också att man ska ha respekt för gällande lagstiftning som gör att en process för en nybyggnation tar tid. Du borde därför kunna lämna underlag för hur tidplanen ser ut för sydostlänken med beaktande av  infrastrukturplanen och gällande lagar och föreskrifter till att användas inför den kommande remissbehandlingen av propositionen."

 Folkpartiet har således fortfarande uppfattningen att Sydoslänken är viktig!

Pressmeddelande ang Sea Tourism Forum 2014 till Blekinge


Baltic Sea Tourism Forum 2014 till Blekinge


Besöksnäringen utvecklas starkt i Östersjöområdet. Tillväxten ökar och alltfler i området får ekonomi för att besöka och turista i området.

I denna utveckling måste Blekinge vara berett att konkurrera om besökarna. Blekinge har mycket att erbjuda och mycket att erbjuda. Folkpartiet vill därför att Blekinge arrangerar Baltic Sea Tourism Forum 2013 alternativt 2014.

Alltsedan 2008 har Baltic Sea Tourism Forum inbjudit besöks/turismnäringen i östersjöområdet till kunskapsöverföring, utbyte av information, samråd och samarbete. Forumet syfte är att stärka samarbetet i hela Östersjöregionen, vara en röst i frågor som rör turism och ekonomin kring densamma och också till att utveckla, tillvarata och implementera besöks/turismnäringen i alla sina dela mer effektivt och tillvarata dess potential för tillväxt i regionen. Detta är också något som varit viktigt i EU:s östersjöstrategi (EUSBSR) och dess projekt ”Priority Area Tourism”.
 

Årets Baltic Sea Tourism Forum arrangeras den 14-15 november i Rostock av Mecklenburg – Vorpommern Tourist Board (i sin roll som koordinator av ”Priority Area Tourism”). År 2013 kommer Visit EastDanmark att arrangera forumet. Forumet samlar ett stort antal ansvariga inom besöks/turismnäringen, internationella experter och representanter från främst EU. I årets forum kommer Europé 2020 strategy och EU programme period 2014-2020 stå i fokus.


Baltic Sea Forum riktar sig främst till deltagare


* Från turismsarrangörer

* Projektledare och andra deltagare i besöks/turismprojekt i Östersjöregionen

* Nationella, regionala och lokala aktörer inom branschen – såväl privata som offentliga - experter och forskare inom området

* Till utbildare av aktörer inom näringen


Antalet deltagare i forumet beräknas uppgå till över 200.


Forumet har aldrig arrangerats i Sverige och från flera håll har frågan väckts om inte någon svensk region vill åta sig arrangemanget 2013 alternativt 2014.

Arrangemanget ger stora möjligheter att synliggöra marknadsföra Blekinge på plats för ett stort antal aktörer inom besöksnäringen och påvisa praktiskt hur lätt man idag kan besöka
sydostsverige.

 Forumet blir en riktad marknadsföring som blir ett alternativ till annan pågående marknadsföring. Det attraktiva Blekinge får en chans att visa upp sig!

Folkpartiet ser gärna att region Blekinge åtar sig värdskapet för arrangemanget 2013 alternativt 2014 som ett led i arbetet för ett attraktivare Blekinge.



Anna Ekström (Fp)
Ledamot och Gruppledare i Region Blekinge

Bo Löfgren (fp) 
Ersättare i Region Blekinge och rapportör inom projektet Attraktionskraft Blekinge