torsdag 29 november 2012

Inskränk inte valbarheten

Debattartikel sänd till BLT/Sydöstran, Sydsvenskan, Kyrkans Tidning, Dagen och andra media i Sydsverige och rikstäckande kyrkliga tidningar




Inskränk inte valbarheten!

Stiftsfullmäktige i Lunds Stift (Skåne Blekinge) hotar att bli enformigt och enfaldigt efter kyrkovalet nästa år! S och C har i stiftstyrelsen röstat för att ta bort möjligheten att ha en valsedel med kandidater från hela stiftet. Detta tycker vi i FiSK (Fria liberaler i Svenska Kyrkan) är fel! Förslaget röstades ner med Biskopens utslagsröst, nu är det upp till Stiftsfullmäktige att ta beslutet.

Den 30 nov träffas stiftsfullmäktige för att besluta om denna ”inskränkta valbarheten”. Det innebär att varje nomineringsgrupp i kyrkovalet behöver ha en valsedel till stiftsfullmäktige för varje valkrets i stället för en valsedel för hela stiftet. Förslaget är orättvist eftersom det innebär sämre möjligheter för främst de mindre nomineringsgrupperna i kyrkopolitiken.

Tänk om en nomineringsgrupp vill driva barn- och ungdomsfrågor i stiftet och har en mycket bra ungdomsledare i en församling. Med det förslag som ligger hos stiftsfullmäktige måste han eller hon bli invald i sin valkrets (oftast kontrakt). Men eftersom nomineringsgruppen är liten är det inte säkert att gruppen får mandat i just den valkrets där den här duktiga personen bor. Förslaget försvårar alltså för nomineringsgrupper att driva sina hjärtefrågor och i det här fallet förstärka Svenska kyrkans barn- och ungdomsarbete i vårt stift.

Vi i FiSK tror att goda exempel bör spridas i stiftet och då behöver man kunna få de bästa krafterna valda till stiftsfullmäktige. Därför kan vi inte införa inskränkt valbarhet i vårt stift. Det kan även gälla det diakonala arbetet med att minska ensamheten bland äldre eller stödja familjer i svåra livssituationer.

Vi vill att nomineringsgrupper även i fortsättningen ska kunna komponera ihop valsedlar som visar på bredden i Svenska kyrkan. Kandidater från olika typer av församlingar, personer med olika specialintressen, med olika bakgrund och åldrar ska kunna stå på en och samma lista för hela stiftet.
Ytterligare en nackdel med inskränkt valbarhet är att den i praktiken kvoterar in äldre, väletablerade män i övre medelåldern i stiftsfullmäktige. Och tro mig, de finns redan där.

Nej! Minska inte valbarheten, speciellt inte i kyrkovalet. Vi måste öka förutsättningarna att ställa upp i valet.

Anna Ekström
FiSK - Fria liberaler i Svenska Kyrkan
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar