Lite av de kommentarer som gjordes på FB kring artikeln:
Christian Dahlgren:
Men en rimlig liberal attityd borde väl vara att en offentligt institution som skolan ska vara icke-konfessionell. Religion tillhör privatlivet. Och varför skulle då just kristna präster vara i skolan? Varför inte imamer? Eller rabbiner? Eller scientologer?
March 11 at 6:37pm ·
Anna Ekström
Håller med om att det inte bara ska vara kristna präster som är på skolan. Därför har jag bl.a. tagit skolungdomar till Moskén. Min liberala syn drar mig till att det inte är farligt att ha kyrkan etc på skolan. I realiteten innebär det: Att ha fler vuxna på skolan.
March 11 at 6:44pm ·
Dan Damsgård
Varför måste man alltid ta ut svängarna så till den milda grad Christian. Om jag skulle prata om politiska partiers inflytande eller berättigande så blandar jag inte ihop sossar, moderater och folkpartister med nationalsocialistisk front exempelvis. Det är det du gör när du tar in scientologer i resonemanget. Men annars så - varför inte imamer, rabiner eller braminer. Skulle säkert vara utmärkt
March 11 at 6:44pm ·
Christian Dahlgren
Dan: när det gäller principresonemang ställer man saker på sin spets för att klarna sikten. Alltså: varför ska företrädare för just en religiös livsåskådning närvara på skolan och inte en annan? Från idéburet liberalt perspektiv borde den rimliga slutsatsen bli att ingen religiös representant ska vara där. Men om man trots allt tycker det, varför ska då inte kristna präster anställas också på Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, SJ, SAS, etc?
March 11 at 8:43pm ·
Anders Friberg
Kristendomen är farlig. Den kan ju berätta för männsikor att de har ett oändligtvärde och att de är älskade för dem de är. Fy och ve. det kan ju innebära att människor tar ansvar för sina liv och inte känner ångest. Hur ska vi då kunna hålla massan på plats. Nej fram för lite konsumtion som minskar ångesten och får tillväxten att stiga. När vi ändå håller på så kör vil lite förnedring så att alla vet sin plats och inte vågar sticka ut. Nej, Gud är farlig hon kan få hela samhällskroppen i gungning. Människor kan ju börja lära sig att ta ansvar och hjälpa varandra. Det går inte detär omstörtande. Jag tror att vi korsfäster dem alla. Det är populärt har jag hört, så här i påsktider.
March 12 at 9:15am ·
Ingrid Dahlström
Det som spelar roll är ju hur skolan formulerar prästens uppgift, och hur prästen formulerar sin roll. För mig handlar inte att vara skolpräst ett dugg om det som insändaren antar, utan att vara en närvarande vuxen med god kompetens att lyssna, att vara en resurs vid krissituationer samt att vara en tillgång vid religionslektioner (naturligtvis tillsammans med företrädare från andra religioner). Sedan är det självklart att om elever vill prata religion och tro så gör jag det, men det sker på elevernas villkor. Jag är en gäst i skolan, precis som vilken polis, socialarbetare, imam etc, och jag följer naturligtvis skolans regler och policy, utifrån min kompetens.
March 12 at 11:23am ·
Anna Ekström
Håller med dig Ingrid (och Anders...kristendom är farlig:) )....det beror nog på att vi har insyn i vad vi gör innanför skolans väggar...inte så kontroversionellt, vi är vuxna på plats
March 12 at 2:39pm ·
Dan Damsgård
Jag för min del är övertygad om att det sekulariserade samhället är farligt. Dessutom skulle den socialliberala grundtanken inte ha formulerats om den inte haft den kristna europeiska traditionen att springa ur.
På olika arbetsplatser så har vi företagshälsovård i olika former och ja jag tror att det vore bra för alla om det fanns olika andliga företrädare på många arbetsplatser. Visserligen så skulle jag personligen söka upp den kristne företrädaren men det vore inte fel om även andra seriösa religiösa ledare var på plats. Det innebär att uppenbara sekterister inte bör tas med exempelvis scinteloger men för övrigt - lät oss få bort den skadliga seculariseringen den leder bara till överkonsumtion av sömntabletter och lugnande...
March 12 at 3:14pm ·
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar