torsdag 8 april 2010

Det spelar roll vart du blir gammal i Blekinge! -Pressmeddelande


Det spelar roll vart du blir gammal i Blekinge!



Folkpartiet tar tydlig ställning för en parboendegaranti!


I vilken kommun har du valt att bli gammal? Babro Westerholm presenterar idag torsdag en rapport ”Till döden skiljer oss åt” som är en kartläggning av möjligheten för äldre par att fortsätta leva tillsammans i äldreboende.


Chockerande kan 163 av 213 svarande kommuner inte garantera äldre att bo tillsammans! En av dessa kommuner är Sölvesborg. Sölvesborg svarar ”Nej aldrig” på frågan: Erbjuder er kommun möjlighet för par att fortsätta leva i samma boende även i fall där enbart den ene maken är i behov av äldreboende?

Sölvesborg svarar nej. Vilket alltför många kommuner gör. Det behövs lagstiftning i denna fråga menar vi i Folkpartiet. Äldre ska inte behöva dela på sig, det är fruktansvärt! Ofta handlar det inte om en mängd par och stora kostnader för kommunen…men för den enskilde, för oss kan det bli en katastrof.


”Varför ska vi bli omyndigförklarade när vi blir äldre och borttagna ifrån våra livskamrater? Vem vill hamna i denna situation? Inte jag! Då vill jag liksom Pippi ”aldrig bliva stur”, menar Anna Ekström, Folkpartiet Blekinges riksdagskandidat”.


Samtidigt finns det ljusglimtar i Blekinge. Delvis folkpartistyrda Karlshamn har ett starkt policybeslut i frågan och erbjuder ”alltid” äldre att fortsätta bo tillsammans. Olofström svarar ”ja, i vissa fall” och hänvisar till att personlig hänsyn måste tas i varje enskilt fall etc. …detta tycker dock jag, Anna Ekström liksom rapporten att det är för svagt, och kan leda till godtycklighet etc. Det behövs en lagstiftning!...tyvärr eftersom kommunerna uppenbarligen själva inte ser värdet i att våra äldre får fortsätta leva tillsammans.


Därför säger jag, som många gånger i min tjänst sagt: ”Tills döden skiljer Er åt” att det inte är kommunens sak att göra detta!! Kanske vigselritualen skulle vara: Tills döden ELLER kommunen skiljer er åt…gud förbjude!


Inför en parboendegaranti nu! I väntan på lagstiftning!


Anna Ekström

Riksdagskandidat FP Blekinge



Utdrag ur rapporten:

Inför en parboendegaranti i lagstiftningen

Idag är det upp till kommunernas goda vilja om makar får fortsätta bo tillsammans när en make inte längre kan bo kvar hemma. Vår kartläggning, som redovisas ovan, visar på stora skillnader mellan kommunerna. Tre fjärdedelar av kommunerna kan inte garantera äldre par att de får fortsätta bo tillsammans när en make måste flytta till äldreboende. Andelen kommuner som säger att de alltid kan erbjuda par att få fortsätta bo tillsammans är ungefär lika stor som andelen kommuner som säger klart nej till det.

En stor del av kommunerna säger att de beviljar parboende i vissa fall. Vi menar att det inte är en bra ordning. Det skapar utrymme för godtycke och ger ingen förutsägbarhet för den enskilde. Kartläggningen bekräftar behovet av att i lagstiftning slå fast att äldre ska ha rätt att fortsätta bo tillsammans med sin livskamrat också den dag då den ene maken behöver flytta till ett äldreboende.

Sedan 2006 innehåller socialtjänstförordningen (2006:287) en paragraf som säger att makar, sambor eller registrerade partner som har beviljats särskilt boende ska beredas plats i samma boende, om de så vill[1]. Det var en välkommen förändring, men långt ifrån tillräcklig, eftersom den inte gäller när bara ena parten har rätt till omsorg.

Äldres rätt till självbestämmande är en röd tråd i folkpartiets äldrepolitik. Den äldre ska ha makten över sitt eget liv också den dag då den egna orken börjar tryta och han eller hon behöver mer stöd och hjälp. En viktig del av varje människas självbestämmande är vem man vill dela sitt liv med.

Det är inte ovanligt att äldre makar är olika friska och pigga. Ofta tar den friskare maken ett stort ansvar för att stötta, hjälpa och vårda sin sjuka man eller hustru. Med ett gott stöd från hemtjänst och hemsjukvård och med rätt anhörigstöd kan många äldre par fortsätta leva tillsammans i sitt eget hem. Men ibland blir omsorgsbehoven för stora och den sjukare maken behöver få vård och omsorg i ett särskilt boende för äldre i stället. I många fall tycker makarna själva att den bästa lösningen är att endast den make som har stora vård- och omsorgsbehov flyttar till äldreboendet. Men det kan också vara så att paret inget hellre vill än att fortsätta leva tillsammans.

Då och då rapporteras om äldre par som av kommuner nekas att fortsätta bo ihop under de sista åren i livet när en av dem behöver flytta till ett äldreboende. Många har levt ett långt liv tillsammans. Det är inte svårt att sätta sig in i parets vanmakt och förtvivlan. Vår kommunkartläggning bekräftar att de flesta kommuner inte kan garantera äldre par att de får fortsätta leva tillsammans.

Det är inte kommunen som ska fatta beslutet om att skilja makar åt. Det är dags att införa en parboendegaranti i lagstiftningen. Äldre ska ha rätt att fortsätta bo tillsammans med sin livskamrat. En förutsättning är förstås att båda makarna vill fortsätta att bo tillsammans.


Inför en kommunal parboendegaranti i väntan på lagstiftning



1 kommentar:

  1. Karlskrona är en av de kommunerna som inte har svarat på undersökningen.

    Svaret för Karlskrona är att det utreds. Kent Lewén är en stark motsättare till att splittra par och så länge han strider är jag säker på att vi får en garanti i Karlskrona! Upp till kamp!

    SvaraRadera