onsdag 21 april 2010

Nyamko Sabuni: Integrationspolitik: Nyanländas väg till arbetet

Nyamko presenterade goa tankar i sitt nyhetsbrev den 19 april:

Nya invandrare trotsar bilden av sig själva, enligt en artikel i New York Times i helgen. Tidningen presenterade en studie av amerikansk befolkningsdata som analyserat hur nyanlända invandrare sysselsätter sig i 25 städer. Slutsatsen är att en majoritet av de som invandrat till städer som New York, Boston, San Francisco och ett 10-tal andra jobbar som tjänstemän eller i liknande yrken. Den allmänna bilden av att nyanlända invandrare befinner sig i låglönesektorer stämmer inte. Istället utgör invandrarna en nyckelfaktor till dessa städers utveckling.


Även i Sverige kan det vara bra att nyansera bilden av invandring. De flesta invandrade lämnar sina barn till förskolan och går till jobbet eller sitt företag som alla andra. Bara 13 procent av de som är utrikes födda bor i stadsdelar som präglas av utanförskap. Faktum är att Sveriges välfärd, våra sjukhus och industri inte skulle klara sig om det inte vore för att människor ville flytta hit från andra länder. Sverige måste bli bättre på att attrahera arbetskraft och därför har regeringen också förbättrat möjligheterna till arbetskraftinvandring.


Samtidigt finns det stora brister när det gäller hur vi tar emot människor från andra länder. Problemen gäller framförallt de som kommer som flyktingar. De har fått vänta alldeles för länge innan arbetsmarknaden öppnats upp för dem. Mediantiden från uppehållstillstånd till arbete är sju år. Att människor som är företagsamma nog att bryta upp och lämna sitt födelseland, liksom svenskarna som emigrerade till Amerika, ska vänta i sju år innan de kommer ut i arbete är oacceptabelt. Det är ett resursslöseri för individen och för samhället.


Regeringens reform för att påskynda nyanländas väg till arbete lägger om hela systemet för att ta tillvara människors potential så snabbt som möjligt. Det är ett perspektivskifte som är absolut nödvändigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar