torsdag 13 december 2012

Grattis Region Blekinge!

Idag har äntligen det första Nyhetsbrevet gått ut från Region Blekinge!

Som jag har väntat och önskat att detta skulle bli verklighet.

Region Blekinge behöver göra sig mer känd i vad som görs och ett nyhetsbrev är ett smidigt verktyg att berätta vad som är pågång och nå ut med sin verksamhet.


För att få nyhetsbrevet. Skicka ett mail till: info@regionblekinge.se

Svar till Björn Svensson angående ”Kristna Liberaler”


Svar till Björn Svensson angående ”Kristna Liberaler”


Nätverket Kristna Liberaler i Folkpartiet är liksom ”Gröna liberaler” och ”HBT Liberaler” ett nätverk för att trycka på Folkpartiet i dess politiska riktning. Vi i Kristna Liberaler vill lyfta fram socialliberalismen. Vi vill stå upp för dem som inte har någon röst i samhället och som inte kan stå på barrikaderna och kämpa: De glömda barnen i missbrukarfamiljer. De gömda barnen i flyktingfamiljer etc. Vi driver frågor som: Nolltollerans för självmord och religionsfrihet.

För oss är inte Religion farligt, det är vår utgångspunkt. För oss är det heller inte okej att samla en del ord, ”googla dem” och ta det som oemotsagd fakta. Detta är för mig vad du fick utrymme att göra i din insändare ”Kristna Liberaler?” Björn Svensson. Du googlade fram exempel där personer med en religiös stämpel på sig begått brott för att underbygga ditt resonemang om att religion visst är farlig.

Vår utgångspunkt är en annan. Först är vi människor, sedan väljer vi om vi är intresserade av hockey, naturkunskap, är ateister eller som i vårt fall kristna. Ett mål med nätverket är att ”tagga ner” den hetsiga debatt och åsikter som förs kring religion. Sedan finns det tyvärr ett missbruk inom det mesta i vårt samhälle. Så även inom religion. Men det är inte vår utgångspunkt, lika lite som utgångspunkten för en fotbollsintresserad torde vara fotbollshuliganerna. Även de vill nog fokusera på själva fotbollen, se den som ofarlig och sätta det goda som fotboll för med sig i centrum.

Nu går vi in i juletid och i den debatten ville vi understryka att vi tycker att det ska ske en förändring i skollagen och därmed i skolverkets tolkning av skolavslutningar i religiösa lokaler. Detta för att förtydliga vad som kan och inte kan ske och därmed kyla ner den hetsiga debatt som uppkommer vid varje terminsslut.

Delar gärna med mig mer om vad Kristna Liberaler är och kämpar för.

Anna Ekström
Ordförande Kristna Liberaler
Folkpartiet

Förtal mot Kristna Liberaler i dagens Sydöstran





Ett svar är på väg Björn. Men från början tycker jag inte att detta skulle blivit tryckt. Vi kan inte googla på lite vad som och citera ihop med en person och helt enkelt få det publicerat. Det är för mig inte långt från förtal! Jag håller gärna debatt men på ett seriöst plan.


I dagens Sydöstran hittar jag detta påhopp. Riktigt förvånad över att Sydöstran tar in detta. Ansvarig utgivare Gunnar Svensson svarar "Vi har högt i tak"...

 http://www.bltsydostran.se/opinion/insandare_sydostran/kristna-liberaler%283564497%29.gm

Kristna liberaler?
Foto: OK?ND
En insändare med rubriken "Religion är inte farligt", Sydöstran den 5 december den 7 december, undertecknar Anna Ekström, Ordförande Kristna liberaler Folkpartiet.?
Då jag googlar "kristna liberaler" får jag reda på att de även är socialister, socialliberaler. De ska också ha en sekulär stat, men inte ett sekulärt samhälle. Notera "ska ha"!
 
Jag kan upplysa Anna Ekström om att Sverige var ett tämligen sekulärt samhälle innan vi började släppa in muslimer. Innan hellöronen upphöjdes till Kristna liberaler.

Googlande på Kristna liberaler gjorde också gällande att religion inte alls är ofarligt. Kombinationen Kristna liberaler och muslimer visade sig rent av kriminell: "7 kristna gruppvåldtog svensk flicka?. Kristna liberaler står åtalade för ännu en gruppvåldtäkt mot barn i Södertälje. Gruppvåldtäktsmännen uppges vara liberaler som flytt undan de stränga muslimska levnadsreglerna i Irak och lever i Sverige på bidrag."
 
Man gör klokt i att ta det man hittar på nätet för vad det är. Såsom i kyrkor, moskéer och synagogor. Mänskligheten borde ha lärt sig att skilja historia från historier.
Själv fascineras jag av kyrkor och andra historiska byggnader. Historiska landmärken. Historierna lämnar jag där hädan.

Björn Svensson
obunden liberal.
Karlskrona

Två bifallna motiner på Regionstyrelsen


Två Folkpartimotioner bifölls vid dagens (12-12-12)sammanträde med regionstyrelsen.

Den första ger alla regionmedborgare rätt att lämna in medborgarförslag för att väcka ärenden. Förslagsrätten gäller även för barn och ungdomar liksom utländska medborgare utan lokal rösträtt. Motionen togs enhälligt.

Den andra motionen som bifölls efter votering rörde utskick av arbetsutskottets protokoll inför regionstyrelsens sammanträde.  I framtiden skall arbetsutskottets protokoll skickas ut samtidigt som övriga handlingar sänds ut till ledamöterna. Samma protokoll skall också publiceras på regionens hemsida. De partier och de ledamöter som inte ingår i arbetsutskottet får på detta sätt information om vad beredningen resulterat i. Tolv röstade för att motionen skulle bifallas och elva bl.a. samtliga s-ledamöter röstade mot bifall.

Att båda motionerna bifölls innebär att det demokratiska inflytandet stärks och regionstyrelsen blir mer öppen och transparent.

Båda motionerna hade väckts av Anna Ekström

torsdag 29 november 2012

Inskränk inte valbarheten

Debattartikel sänd till BLT/Sydöstran, Sydsvenskan, Kyrkans Tidning, Dagen och andra media i Sydsverige och rikstäckande kyrkliga tidningar




Inskränk inte valbarheten!

Stiftsfullmäktige i Lunds Stift (Skåne Blekinge) hotar att bli enformigt och enfaldigt efter kyrkovalet nästa år! S och C har i stiftstyrelsen röstat för att ta bort möjligheten att ha en valsedel med kandidater från hela stiftet. Detta tycker vi i FiSK (Fria liberaler i Svenska Kyrkan) är fel! Förslaget röstades ner med Biskopens utslagsröst, nu är det upp till Stiftsfullmäktige att ta beslutet.

Den 30 nov träffas stiftsfullmäktige för att besluta om denna ”inskränkta valbarheten”. Det innebär att varje nomineringsgrupp i kyrkovalet behöver ha en valsedel till stiftsfullmäktige för varje valkrets i stället för en valsedel för hela stiftet. Förslaget är orättvist eftersom det innebär sämre möjligheter för främst de mindre nomineringsgrupperna i kyrkopolitiken.

Tänk om en nomineringsgrupp vill driva barn- och ungdomsfrågor i stiftet och har en mycket bra ungdomsledare i en församling. Med det förslag som ligger hos stiftsfullmäktige måste han eller hon bli invald i sin valkrets (oftast kontrakt). Men eftersom nomineringsgruppen är liten är det inte säkert att gruppen får mandat i just den valkrets där den här duktiga personen bor. Förslaget försvårar alltså för nomineringsgrupper att driva sina hjärtefrågor och i det här fallet förstärka Svenska kyrkans barn- och ungdomsarbete i vårt stift.

Vi i FiSK tror att goda exempel bör spridas i stiftet och då behöver man kunna få de bästa krafterna valda till stiftsfullmäktige. Därför kan vi inte införa inskränkt valbarhet i vårt stift. Det kan även gälla det diakonala arbetet med att minska ensamheten bland äldre eller stödja familjer i svåra livssituationer.

Vi vill att nomineringsgrupper även i fortsättningen ska kunna komponera ihop valsedlar som visar på bredden i Svenska kyrkan. Kandidater från olika typer av församlingar, personer med olika specialintressen, med olika bakgrund och åldrar ska kunna stå på en och samma lista för hela stiftet.
Ytterligare en nackdel med inskränkt valbarhet är att den i praktiken kvoterar in äldre, väletablerade män i övre medelåldern i stiftsfullmäktige. Och tro mig, de finns redan där.

Nej! Minska inte valbarheten, speciellt inte i kyrkovalet. Vi måste öka förutsättningarna att ställa upp i valet.

Anna Ekström
FiSK - Fria liberaler i Svenska Kyrkan
 

tisdag 27 november 2012

Ja till skolavslutningar i kyrkan


Gått och väntat på det! Och ja, tack Björklund!

Ja till skolavslutning i kyrkan 

Det rasar en debatt om skolavslutningar i kyrkan.

Det är en fin tradition i Sverige att många skolor firar sina avslutningar just i kyrkan. På många ställen går denna tradition generationer tillbaka i tiden. Detta är en del av vårt kulturarv.

En del debattörer verkar tycka att det är okej att vara i kyrkan om man inte ägnar sig åt religion. Men det är naturligtvis omöjligt. Kyrkan är inte vilken klubblokal som helst. Men när skolan går till kyrkan måste ceremonin utformas så att alla känner sig välkomna.

Det borde vara självklart att man på en skolavslutning i kyrkan kan sjunga psalmer. Prästen kan berätta om varför julen firas, till exempel genom att läsa ur julevangeliet och reflektera över det.  

När allt kommer omkring är julen en religiös högtid. Vi omger oss av religiösa symboler i juletid; julstjärnan i fönstret i klassrummet är en symbol för Betlehems stjärna. Den bör inte heller förbjudas.

Finns det några begränsningar? Ja, gränsen går där man förutsätter att eleverna ska delta i en trosbekännelse eller en kollektiv bön. Men som ärkebiskopen sade i morse i ett tv-samtal med mig; kyrkan har en lång historia av att möta människor med olika inställning. De har inget intresse av att tvinga på människor en tro.

Den förra diskrimineringsombudsmannen kritiserade skolavslutningar i kyrkan därför att sådana skulle kunna vara kränkande för invandrare med en annan religion. Jag tror detta resonemang är helt fel tänkt.  Jag möter sällan invandrare som kräver att vi i vårt land ska avskaffa våra traditioner för att visa tolerans. Många invandrare är tvärtom förvånade över att vi i Sverige är så dåliga på att vårda våra traditioner.

På många orter i vårt land är skolavslutning i kyrkan en uppskattad ceremoni. Självfallet ska den traditionen få leva vidare.

Liberala hälsningar,

Jan Björklund   

söndag 25 november 2012

Julavslutningar i religiös lokal



Vägrar få en "julavslutnings" - debatt.

Det är förutsägbart och tråkigt! Skolverket är helt tydliga.

En religiös lokal får användas om det inte förekommer trosbekännelse, bön, välsignelse.

Reglerna är tydliga. Inga problem och upp till rektorer/skolledare själva.


Kom på ngt nytt att debattera i dec och maj!!



Följ mig tydligast på Facebook

lördag 17 november 2012

Fp för sydostlänken!

Efter ett infrastukturmöte i Alvesta i slutet av oktober har det uttalats än det ena och än det andra kring Folkpartiet Blekinge och vår inställning till Sydostlänken.

Då jag själv inte kunde vara med i Alvesta har jag hört mig för hos berörda. Min ersättare Bo Löfgren svarar såhär på kritiken att han skulle ha kritiserat sydoslänken:

"Av vad jag tidigare skrivit trodde jag att du insåg att jag aldrig uttalat att sydostlänken inte behövs. Vad jag har frågat och begärt svar på är vad näringslivet gör intill dess sydostlänken är en verklighet! En förbindelse som vi här talar om är inte bara en förbindelse för Volvo och Ikea utan ska också vara en nationell sådan. Det räcker inte heller med att godset kommer till kaj. Det måste sedan finnas en infrastruktur som tar godset vidare till de noder i transportsystemen som är befintliga eller under byggnad/etablering. Här är EU:s transportpolitik vägledande.

Jag anser  också att man ska ha respekt för gällande lagstiftning som gör att en process för en nybyggnation tar tid. Du borde därför kunna lämna underlag för hur tidplanen ser ut för sydostlänken med beaktande av  infrastrukturplanen och gällande lagar och föreskrifter till att användas inför den kommande remissbehandlingen av propositionen."

 Folkpartiet har således fortfarande uppfattningen att Sydoslänken är viktig!

Pressmeddelande ang Sea Tourism Forum 2014 till Blekinge


Baltic Sea Tourism Forum 2014 till Blekinge


Besöksnäringen utvecklas starkt i Östersjöområdet. Tillväxten ökar och alltfler i området får ekonomi för att besöka och turista i området.

I denna utveckling måste Blekinge vara berett att konkurrera om besökarna. Blekinge har mycket att erbjuda och mycket att erbjuda. Folkpartiet vill därför att Blekinge arrangerar Baltic Sea Tourism Forum 2013 alternativt 2014.

Alltsedan 2008 har Baltic Sea Tourism Forum inbjudit besöks/turismnäringen i östersjöområdet till kunskapsöverföring, utbyte av information, samråd och samarbete. Forumet syfte är att stärka samarbetet i hela Östersjöregionen, vara en röst i frågor som rör turism och ekonomin kring densamma och också till att utveckla, tillvarata och implementera besöks/turismnäringen i alla sina dela mer effektivt och tillvarata dess potential för tillväxt i regionen. Detta är också något som varit viktigt i EU:s östersjöstrategi (EUSBSR) och dess projekt ”Priority Area Tourism”.
 

Årets Baltic Sea Tourism Forum arrangeras den 14-15 november i Rostock av Mecklenburg – Vorpommern Tourist Board (i sin roll som koordinator av ”Priority Area Tourism”). År 2013 kommer Visit EastDanmark att arrangera forumet. Forumet samlar ett stort antal ansvariga inom besöks/turismnäringen, internationella experter och representanter från främst EU. I årets forum kommer Europé 2020 strategy och EU programme period 2014-2020 stå i fokus.


Baltic Sea Forum riktar sig främst till deltagare


* Från turismsarrangörer

* Projektledare och andra deltagare i besöks/turismprojekt i Östersjöregionen

* Nationella, regionala och lokala aktörer inom branschen – såväl privata som offentliga - experter och forskare inom området

* Till utbildare av aktörer inom näringen


Antalet deltagare i forumet beräknas uppgå till över 200.


Forumet har aldrig arrangerats i Sverige och från flera håll har frågan väckts om inte någon svensk region vill åta sig arrangemanget 2013 alternativt 2014.

Arrangemanget ger stora möjligheter att synliggöra marknadsföra Blekinge på plats för ett stort antal aktörer inom besöksnäringen och påvisa praktiskt hur lätt man idag kan besöka
sydostsverige.

 Forumet blir en riktad marknadsföring som blir ett alternativ till annan pågående marknadsföring. Det attraktiva Blekinge får en chans att visa upp sig!

Folkpartiet ser gärna att region Blekinge åtar sig värdskapet för arrangemanget 2013 alternativt 2014 som ett led i arbetet för ett attraktivare Blekinge.



Anna Ekström (Fp)
Ledamot och Gruppledare i Region Blekinge

Bo Löfgren (fp) 
Ersättare i Region Blekinge och rapportör inom projektet Attraktionskraft Blekinge

onsdag 10 oktober 2012

Böneutrop



Böneutrop eller ej är INTE en religiös fråga. Handlar om , att om vi har valt att bosätta oss i närheten av andra...då kommer vi höra andra. Om vi inte vill detta...flytta från andra människor. Bosätter du dig nära en kyrka kan du inte kräva att den ska vara helt tyst, den får "bullra" lagom mycket, precis som ett minaret ska få göra!
 Som öppet kristen har jag ofta fått frågan på sistone om jag inte ska stå upp och rädda kristendomen i Sverige.... 
 
För det första
jag tror inte den behöver "räddas" 
Och dessutom tror jag inte att Jesus i mitt hjärta blir mindre för att andra har Muhammed eller Ganesha i sitt... däremot kan jag som kristen se mer rött när människor försöker inskränka andra mäniskors utövning av sin religion... 

Men som sagt! Böneutrop är inte en fråga om religionsfrihet etc. Det är en fråga om vilket buller vi tillåter i samhällen och inte. Kyrkor, glassbilar och krogar måste även de hålla sig inom vissa gränsvärden!

onsdag 26 september 2012

Två utbildningsställe eller ett för kyrkliga utbildningar

Ett av årets kyrkomötes stora frågor är de kyrkliga utbildningarna. Ska det centreras med ett centrum (nämnden föreslår Uppsala) eller behövs det en större spridning?

För mig är utbildning/kunskap starkt förknippat med infrastruktur! Har vi en centralisering urlakar vi övriga Sverige!

Vi har idag 12 utbildningsplatser för våra utbildningar (präster (2st) diakoner (3st), pedagoger(2st), musiker(8st).

12st är mkt. Men en är förlite. Visst är det en viktig sak att kunna hålla upp kvalitén. Men kom ihåg att läsa kvalité tillsammans med infrastruktur. Det är inte dålig kvalité på våra utbildningar men det är kostsamt. Ja infrastruktur får kosta.(sen är det på vissa ställen för litet underlag och då är det ingen diskussion)

FiSK har en motion i frågan.

Motion inlämnad -Pendling ska inte kost skjortan!

Angående studenter o arbetstagares stora kostnader för att pendla över vår regiongräns. Vilket inte är acceptabelt och i de samtal jag haft med tjänstemän på blekingetrafiken behövs det verkligen politisk påtryckning då tjänstemännen inte tycks se det som ngt prioriterat...

Därför måste vi i region Blekinge trycka på blekingetrafiken o trafiknämnden så att det blir en förändring!!!

onsdag 19 september 2012

Cykel till Fullmäktige

Ordförande i fullmäktige uppmanade oss ledamöter att ta cykeln till mötet imorgon, för att uppmärksamma den Europeiska trafikveckan! Och absolut, jag kommer ställa bilen och last springvagnen full med barn och helt enkelt springa till mötet!


Mellanvals-kampanj

Denna vecka driver Folkpartiet Karlskrona mellanvalskampanj!

Det är en myt att politiker bara syns när det är val! Denna vecka, precis i mitten mellan två val ställer sig Folkpartiet i Karlskrona sig på torget i en klassisk valstuga!

Jag och barnen är där imorgon och på fredag, minst!

It´s alive!

Imorgon presenteras budgeten. Är lite bitter över det faktum att jag inte fått inbjudan att presentera den för FP:s del här i Blekinge. Kul att Allan W kommer hit men visst har vi starka krafter här som kan bära den liberala fanan högt! ...Eller så är det bara en liten "hon har två små barn varav ett knappt två månader gammalt" som spelar in...men det gör mig nästan ännu mer ilsk bakom ögonen...barn är inget hinder! Barn är en del av livet, inte ett avbrott i livet!

Gläds däremot över att budgeten innehåller en del satsningar som jag jublar över: pengar till nya gymnasieskolan, satsningar på vuxenskolan, forskning/innovations satsningar och fler lärlingsplatser mm. mm.

Nu ska jag krypa ut ur skalet höggravid/nybliven förälder och börja blogga igen. Utlovar dubbelt så många inlägg i höst än under våren! (inte så svårt att slå:) )

torsdag 29 mars 2012

BTH och Björklunds ovilja att osthyvla!

Ytterligare försök att få lägga ett ord in om BTH

Självklart ska BTH uppmuntras som SAF skriver den 28 mars (BLT ledarsida). Ända sedan Björklund i höstas gick ut med att han inte ville tvinga ihop lärosäten utan hellre såg att det sköttes på lokal nivå har debatten gått hög. Vi Folkpartister i Region Blekinge (Anna Ekström och Bo Löfgren) har skrivit in och försökt få ett ord med i debatten för att säga våra åsikter, men de har inte fått plats i tidningen.

Från inte minst den kommunala sektorn kan vi ta lärdom av att ”osthyvla” (spara lite här, spara lite där) inte är en framgångsrik åtgärd! Att osthyvla sig fram med besparingar i verksamheter leder tids nog till katastrofal kvalité. Visst skulle Björklund kunna hoppa över varningen om studentunderlagets minskning och behovet av att tajta organisationen för att bibehålla kvalitén…men vad skulle en sådan tysthet leda till…jo osthyvling! Bättre upp att uppmana de mindre lärosäterna som har lågt söktryck (oberoende om ett lärosäte är högt rankat i världen är det söktrycket från studenterna som avgör om kurser kan genomföras) på sina kurser att söka samarbete med andra lärosäten! Samarbete som ska leda till att lärosätena blir kvar! BTH är viktig för Blekinge, inget snack om saken att vi kommer ta upp striden för dess överlevnad! Dock vad är svaret från BTH i frågan om minskat studentunderlag? När jag besökte BTH tillsammans med Björklund i höstas fanns det inget svar på detta. Handla nu medan tids finns!

Anna Ekström
Folkpartiet

Snabba info från vår opublicerade insändare:

Konkurrensen hårdnar. Fakta från utbildningsdepartementet pekar på följande:

att antalet 19–24-åringar minskar med en femtedel till 2020 ("minus 20 procent 2020") Någon liknande nedgång i ungdomskullarna har inte skett förut och BTH kan komma att få svårt att fylla sina platser de kommande åren.

Hösten 2011 hade BTH ett söktryck med 104 % förstahandssökande jämfört med antalet antagna. Det placerar BTH på plats 17 av 24 de allmänna, bredare lärosäten (konstnärliga, Handels, Chalmers, KTH mfl. är borträknade)

Om man jämför söktrycket till specifika yrkesutbildningar kan man se att BTH ligger bland de lägsta för högskoleingenjörer och sjuksköterskor

BTH:s studenter studerar till 29 % på distanskurser, alltså nästan en tredjedel av utbildningen sker på distans.

Endast 42 % av lärarna är disputerade (rikssnitt: 57 %),

Flera utbildningar vid BTH har ifrågasatts i Högskoleverkets kvalitetsutvärderingar de senaste åren, bl.a. företagsekonomi, högskoleingenjör och sjuksköterskor,

Om profileringen: BTH lyfter fram sin tekniska profil, men HT 2011 antog man t.ex. totalt 119 studenter till civilingenjörsutbildning och på flera av de inriktningarna antogs samtliga behöriga sökande.

måndag 27 februari 2012

Ikväll årsmöte

Ikväll är det årsmöte i Fp Karlskrona. Ska själv ta med mig lite inspiration från Partistyrelsen. Många goa grejer Björklund har gett oss på sistone:

-Göra det svårare för riskkapitalbolag att gå in i skolbranschen. Att driva en skola innebär i sig inte någon risk. Vad ett riskkapitalbolag gör är att den går in och driver skolan några år för att sedan plocka ut så mycket som möjligt, ge utdelning till ägarna och sälja vidare det dåblivande "vraket." Inte okej! Stabilisera genom att förlänga tiden för ägande...vilket gör det ointressant för "snabba cash"

-Humanare flyktingpolitik. Gör det möjligt för äldre anhöriga som inte har någon annan familj än den i Sverige att stanna. Inte okej någonstanns att utvisa t.ex. 80-90 åriga dementa mamman till ett liv i total ensamhet


Ser fram emot en go kväll!