tisdag 15 juni 2010

Pinsamt Israel

Skulle ha skrivit om detta för länge sedan. Appropå "behandlingen" av Ship to Gaza fartygen och besättningen. Det var pinsamt gjort av Israel. Hade förväntat mig att de hade full koll på vilka som var på de där båtarna, att de skulle få komma i land, göra sin fredsaktion och att Israel skulle få världens ögon att se "kolla en snäll nation som inte alls förtrycker etc.." men icke. Det blev riktit illa, människoliv är heliga! Heligare än ett berg som någon för länge sedan bestämde sig för att göra till helig plats...livet är heligare!

Har två mycket starka minnen från Israel/Palestina. Två minnen som bygger på rädslan både hos Israeler och Palestinier....båda grupper har sina skäl till att aggera som skrämda fåglar. Synd att religionen är inblandad i denna konflikt, Gud är ingen diplomat som gärna kompromissar i händerna på extrema tänkare... Kom igen världen! Ta Israel/Palestina i öronen och säg NU RÄCKER DET!



Två minnen från Israel/Palestina vid mina första besök där 2003/4
1. Sitter och tar en öl vid en bar mitt i centrala Jerusalem. I samma vecka har det sprängts inte mindre än två/tre restauranger av självmordsbombare. Familjen där hemma tycker att jag ska ta första flyget hem...kan inte berätta för dem att vi är ute och tar en öl.
Minns fortfarande hur den ölen smakade. Hur jag studerade in i minsta detalj de människorna som var på restaurangen och de som kom/gick "Har någon en väska med sig, en onödigt pösig jacka?" etc. Mycket obehaglig känsla.

2. Är hemma hos en grekiskortodox familj i Beit Jala (strax utanför Betlehem). Vi har bott hos dem några nätter nu, men denna kvällen blir speciell. Det har sprängts en bomb inne i Jerusalem. "Vem var det?" "Vart kom förövaren ifrån?" "Har vi mat hemma?" "Var är alla i släkten/vänner?" Tankarna rusar snabbt hos våra värdar. Visar det sig att förövaren är från Betlehem kommer de få utegångsförbud en längre tid...då gäller det att ha mat och annat hemma... det är sorg i ögonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar